Ajuntament de Vilafranca de Bonany. Plaça Major, 1. 07250-Vilafranca de Bonany. - MALLORCA - Illes Balears. - Tfon: 971832107. - Fax: 971832108 Actualització: ABRIL 2014

AGENDA LOCAL 21

ORDENANCES

Reciclatge porta a porta

Meteovilafranca

Recull de premsa

AVÍS

   
 

HORARIS D'ATENCIÓ AL PÚBLIC

OFICINES MUNICIPALS : Els Dilluns, dimecres, dijous i divendres, de 08:00 a 15:00 h. Els dimarts, de manera ininterrompuda, de 08:00 a 18:30 h.

TÈCNIC D'OBRES : cada dimarts horabaixa. Cita prèvia al telèfon 971 832107 (ext.1).

BIBLIOTECA MUNICIPAL ( NOVA UBICACIÓ A LA RECTORIA VELLA, C/ Sant Martí, 25a ). De dilluns a divendres, de 16:00 a 20:00 h i dissabtes, de 10:00 a 13:00 h. Tel. 971 56 08 04.

POLICIA LOCAL Tel urgències : 676 058 632

 
     

NOTÍCIES

 

   
 

CAMPANYA D'EDUCACIÓ VIÀRIA A VILAFRANCA

Abans de les vacances escolars de Pasqua han tengut lloc diverses sessions pràctiques sobre educació viària adreçades a l'alumnat dels diferents cicles de primària i infantil del CEIP Es Cremat.

Les sessions s'han realitzar el marc d'un programa d'educació viària promogut per la Conselleria d'Interior i que ha comptat amb la participació el departament de Policia Local i Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Vilafranca.

En total, prop més de 200 alumnes s'han beneficiat d'aquest programa, que s'ha centrat en aspectes didàctics que ajuden a què els nins i nines coneguin i es familiaritzin amb la majoria d'elements relacionats amb la seguretat i amb la circulació dins la via pública. Les sessionshan tengut un notable aspecte pràctic, en el sentit que els alumnes n'han estat els autèntics protagonistes. Tots ells han participat activament en el recorregut d'un circuit amb bicicleta sota les indicacions de policies i alumnes de sisè -que han actuat com a monitors- en una recreació d'un circuit urbà dissenyat especialment per a l'ocasió, amb carrers, rodones, semàfors, pas de vianants, etc... , on uns han actuat com a vianants i d'altres, com a usuaris de la via - és a dir, com a conductors, en aquest cas, de bicicletes.

Catalina Galmés Rosselló, , en qualitat de regidora d'educació ha estat present a la darrera de les sessions, juntament amb el policia tutor del cos de policia local de Vilafranca, Miquel Vicens, i el cap de la Policia Local, Llorenç Bosch. Tots han valorat la importància d'aquestes sessions en la formació d'aquests nins i nines com a presents i futurs usuaris de la via pública.

 
     

 

AGENDA

D'ACTIVITATS

   
 

ACTIVITATS DE LA SETMANA

CULTURA, OCI I TEMPS LLIURE

Dimarts 15 d'abril a les 17:30 h, a l'Escoleta Municipal Cucarells, taller de crespells adreçats als nins i nines de 0 a 3 anys, i amb la participació dels seus pares i mares. Ho organitza : Associació Petitons de la Vila.

Dimecres 16 d'abril a les 19:00 h, a l'espai "Sa Nostra" (C/ Fra LLuís, nº2), obertura de l'exposició de pintura TRES PER TRES, Obra sobre paper. Notes en llenguatge, noció en textura, del jove vilafranquer Guillem Portell Català. Vegeu-ne aquí el PROGRAMA D'ACTIVITATS I HORARI D'OBERTURA .

Dijous 17 i divendres 18 d'abril, excursió de DOS DIES DE TRAVESSA, del Grup Excursionista de Vilafranca. Concentració el dijous 17 d'abril a les 8:00 h a l'Avinguda de les Escoles.

Dissabte 19 d'abril a les 17:00 h, a l'Espai "Sa Nostra" (C/ Fra LLuís, nº2), taula rodona : "Simbologia entre l'art i la religió. De l'escena universal al context mallorquí", dins el marc de l'exposició TRES PER TRES, Obra sobre paper. Notes en llenguatge, noció en textura, de Guillem Portell Català. Hi participaran : Teresa Vives (historiadora de l'art), Gabriel Barceló (historiador i membre d'ARCA), Manuel Pomar (biòleg) i Esteve Artigues (filòsof). Vegeu-ne aquí el PROGRAMA D'ACTIVITATS I HORARI D'OBERTURA .

Diumenge 20 d'abril ( DIUMENGE DE PASQUA), a partir de les 7:30 h, QUINTOS/ES'93 cantaran panades per carrers i places del poble i a la sortida de la Missa de Pasqua. Madona si teniu filles, que mos vulguin festejar, dels quintos podeu triar, no estigueu empegueïdes.

Dimarts 22 d'abril, DIA DE LA BERENA A BONANY per menjar-se les darreres panades i robiols. Segueix la tradició, i vés-hi a peu pel camí des de Vilafranca!!

ACTES RELIGIOSOS DE SETMANA SANTA I PASQUA

Dijous 17 d'abril, DIJOUS SANT. A LES 20:30 h, celebració del Sant Sopar i lavatori de peus a l'Església Parroquial. Tot seguit, processó i trasllat del Santíssim a la Capella de Ca Ses Monges. Itinerari : c/de Sant Martí -c/ de Marquès de Vivot - c/de Santa Bàrbara - c/ de Sant Josep - Plaça de Sant Joan - c/ de Joan Barceló - c/de Santa Catalina Tomàs - c/Fra Lluís - Plaça Major - c/ Església.

Divendres 18 d'abril, DIVENDRES SANT. A LES 20:30 h, funció litúrgica de la Passió i Mort de Jesucrist a l'Església Parroquial . Itinerari : c/ de Sant Martí - c/ de l'Amargura - c/de l'Aigua - c/ Principal - Plaça Major - c/ Església.

Dissabte 19 d'abril. A LES 21:30 h, solemne vigília Pasqual a l'Església Parroquial.

Diumenge 20 d'abril, DIUMENGE DE PASQUA. A les 10:30 h, a la Plaça Major, processó de l'Encontre. Com és tradicional, els quintos portaran la imatge de Jesús Ressuscitat (C/ Sant Martí - c/ Amargura - c/Rafel Jaume - Plaça Major - c/ Església) i les quintes portaran la imatge de la Verge Maria ( c/ Església - Plaça Major - c/ Església).

Tot seguit, Missa de Pasqua a l'Església Parroquial.

ESPORTS

Jornades de descans de les competicions oficials.

 
     

AGENDA

   
 

SETMANA DEL LLIBRE 2014

Del 23 d'abril al 2 de maig. Diumenge 27 d'abril, Mercat del LLibre.

CLICANT AQUÍ EN TENIU EL PROGRAMA (pdf)

CLICANT AQUÍ EN TENIU EL PROGRAMA D'ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES. (pdf)

 
     

AGENDA

TEATRE MUNICIPAL

   
 

TEATRE MUNICIPAL

DIVENSDRES 25 D'ABRIL A LES 20:30 H

CONCERT en directe

Donallop i Pau Vallvé

Preu : 8 €. Socis de l'OCB : 6 €.

Taquilla oberta 1 hora abans / Telèfon de reserves : 971 83 20 72.

Hi col-labora : OCB Vilafranca

 

 
     

AGENDA

TEATRE MUNICIPAL

   
 

TEATRE MUNICIPAL

DIUMENGE 27 D'ABRIL A LES 18:30 H

MALLORCA SO PRODUCCIONS presenta

BAMBI

Autor i direcció: Rafel Brunet.

Un espectacle musical amb titelles, actors i peces musicals en directe. Una posada en escena dinàmica i divertida a partir de la història creada per Walt Disney i que ens conta les aventures del petit cèrvol, tímit i insegur, que té per davant tot un món nou - el bosc- per descobrir.

Preu únic : 6 €. Grups o unitats familiars a partir de 3 persones : 5 €.

Telèfon de reserves : 971 83 20 72. Taquilla oberta a les 17:30 h.

 

 
     

 

ESPORTS

 

 

   
 

EL C.PLA I LLEVANT CTT DE VILAFRANCA ASCENDEIX A LA CATEGORIA DE SEGONA NACIONAL

L'equip del Pla i Llevant CTT "A" de Vilafranca va fer-se amb un dels dos llocs que donen l'ascens directe a Segona Nacional a manca de dues jornades per acabar la lliga regular de la categoria Superbalear .

El punt definitiu s'aconseguí la passada jornada en front al Palma CTT gràcies a l'empat a 3 partits corresponents a les victòries aconeguides per Martí Gomila, Nadal Gomila i Jaume Barceló, en una intensa jornada no absenta de tensió i nervis per tot allò que significava pel club poder aconseguir un dels objectius de la temporada, que no era altre que el de l'ascens de categoria.

Amb aquest ascens, Vilafranca es consolida en el mapa del tennis taula balear, en aquest cas, representat, a partir de la temporada vinent, en la categoria de Segonal Nacional, sense oblidar la presència en competició oficial dels dos equips de categoria Autonòmica, A i B, que aglutinen el planter de jugadors i jugadores joves que pugen amb força i amb ganes de seguir el camí dels més grans.

Enhorabona !

FOTO : Sportbalear.

 
     

NOTÍCIES

 

   
 

SIGNAT EL CONVENI DE COL-LABORACIÓ ENTRE LA FUNDACIÓ DEIXALLES I L'AJUNTAMENT DE VILAFRANCA.

El dimecres 26 de març va tenir lloc la signatura d'un conveni de col-laboració entre la Fundació Deixalles, representada per la seva directora i gerent, Francisca Martí, i l'Ajuntament de Vilafranca, representat pel batle, Montserrat Rosselló.

Aquest conveni estableix la col-laboració en matèria de recollida selectiva de roba usada en el municipi i permetrà que els vilafranquers i vilafranqueres puguin desfer-se amb facilitat d'aquella roba que, estant en relatiu bon estat, ja no s'utilitza, per així poder destinar-la a Fundació perquè pugui seguir duent a terme els seus projectes de reinserció social i laboral i de millora medioambiental.

En aquest punt cal resaltar que la Fundació posarà a disposició de l'Ajuntament tres contenidors amb aquesta finalitat a diferents indrets del poble i se'n farà càrrec de la seva recollida i reposició.Ara per ara, els contenidors se situaran al Parc Verd, a la Plaça de Sant Joan i en el Parc Josep Mª Llompart.

Amb aquesta col-laboració, l'Ajuntament posa de relleu el reconeixement per la tasca que desenvolupa la Fundació Deixalles a Mallorca i que, entre altres coses, facilita, amb accions d'aquestes, la reutilització de material - en aquest cas, roba - amb la finalitat de contribuir a la sostenibilitat mediambiental i a la reinserció de persones amb diferents problemàtiques.

 
     

 

AVÍS

 

   
 

EXÀMENS OFICIALS DE NIVELLS DE CATALÀ

CONVOCATÒRIA DE MES DE MAIG

Consultau-ne calendari amb la informació clicant aquí.

 
     

 

NOTÍCIA

 

SEGURETAT CIUTADANA

 

   
 

CONSTITUÏDA LA JUNTA LOCAL DE SEGURETAT DE VILAFRANCA

El dijous 6 de març va tenir lloc a l'Ajuntament de Vilafranca la constitució de la junta local de seguretat, integrada, en el seu òrgan constitutiu i representatiu, per representants de l'administració local, de l'Administració General de l'Estat i de l'Administració autonòmica. La Junta local estarà presidida pel batle del municipi, Montserrat Rosselló, en concurrència amb la delegada del Govern i la secretaria serà rotatòria, de manera anual alternada, per funcionaris de l'Ajuntament o de la pròpia Delegació del Govern.
Com a representants de la nova Junta, en condició de vocals, hi figuren el Sr. Jorge Miguel Safont, tinent adjunt de la companyia de la Guardia Civil de Manacor, el Sr. Jesús Valdés, assessor de la Delegació de Govern i la Sra Núria Riera, Consellera d'Administracions Públiques. Així mateix, i en representació de l'Ajuntament, també hi consten, apart del batle, el Sr. Sebastià Mesquida, regidor de seguretat ciutadana i el Sr. Llorenç Bosch, coordinador de la policia local de Vilafranca.
La Junta Local de Seguretat es constitueix com a un òrgan colegiat per facilitar la coordinació i la cooperació, dins l'àmbit territorial municipal, de manera que es puguin establir formes i procediments entre els diferents cossos de seguretat que operen en el municipi.
Aquest òrgan pretén ser ser operatiu i facilitar, d'aquesta manera, que es puguin dur a termes accions que inclouen, entre altres, l'anàlisi i la valoració de la seguretat ciutadana, l'elaboració de plans de seguretat específics conjunts, la proposta de prioritats d'intervenció i d'acció de campanyes de prevenció relacionades amb la seguretat ciutadana i la seguretat vial, la planificació i elaboració de plans conjunts davant esdevinements o circumstàncies especials - emergències, esdeveniments puntuals - , l'activació de procediments que garanteixin l'intercanvi d'informació rellevant per a la seguretat ciutadana entre els diferents cossos de seguretat que integren la Junta Local, etc...
Aquesta junta local de seguretat de Vilafranca suposa fer una passa més cap a la futura creació de la nova unitat de policia associada, integrada per les policies locals de Vilafranca, Montuïri i Porreres.

A l'acte de constitució també hi foren presents, a més dels representants de les diferents administracions ja esmentats - vegeu-ne text anterior- , el Sr. Pedro Rodado Rubio, sergent comandant de la Guàrdia Civil de Vilafranca i la Sra. Magdalena Ferrer, funcionària de l'Ajuntament de Vilafranca, que va exercir-ne les funcions de secretaria.

 
     

AVÍS

PUNT VERD

   
 

CAMPANYA DE FOMENT DE RECICLATGE I CONSCIENCIACIÓ MEDIAMBIENTAL

Amb l'objectiu de fomentar el reciclatge i una major conscienciació mediambiental, des del 3 de març fins el 11 de març, l'Ajuntament de Vilafranca, amb la col·laboració de la Mancomunitat del Pla de Mallorca, duen a terme una campanya de foment del reciclatge al Punt Verd.
Cada dia hi haurà un educador ambiental al punt verd amb l'objectiu de veure de primera mà l'operativa del punt verd i el seu funcionament.
També s'informa que, a partir del mes de març, l'horari nou del Punt Verd serà de dilluns a diumenge de 7 a 20 h.

Clicant aquí accedireu al document informatiu de com reciclar correctament.

Clicant aquí accedireu a l'horari de recollida de reciclatge porta a porta.

 
     

SA RUA I SA RUETA 2014

 

   
 

BAUXA I ALEGRIA A SA RUA I RUETA 2014

La RUA de Vilafranca del dissabte 1 de març va comptar, una vegada més, amb un gran èxit de participació. Molts de vilafranquers i vilafranqueres varen sortir al carrer tot i la presència d'un fort vent i amenaça constant de pluja Al final, ningú va tenir peresa i varen ser moltes les carrosses i comparses que desfilaren pels carrers cèntrics del poble.

Els nombrosos grups participants varen posar la nota de color, disbauxa, d'humor i alegria, amb retocs originals i amb algunes referències a l'actualitat . Hi havia per triar : mexicans, astronautes i marcians, l'avió amb la tripulació de Ryanehh, l'Oktober fest vilafranquera, un harem, paraigües psicodèlics i amb patinets, animadores i jugadores de bàsquet, pirates, etc... i tot un llarg etcètera de disfresses clàssiques, d'aquelles que mai passen de moda - personatges de ficció, personatges de còmic, futbolistes, metges, etc...

El final de festa va tenir lloc a la Plaça Tomeu Penya amb animació musical i infantil i amb un refresc en què es varen poder asseborir les ensaïmades amb tallades com mana el costum culinari d'aquests darrers dies abans de l'inici de la Quaresma.

El dijous 27 de febrer, el dijous llarder, ja havia estat el torn de les ruetes escolars. En el cas de l'Escoleta Municipal Cucarells, nins i nines, educadores, mares i pares, varen lluir unes disfresses d'indis realitzades per ells mateixos, en un recorregut per diferents carres del poble al ritme de la Vilatukada. Al final, també va haver-hi final de festa i refresc.

Clicant aquí podeu accedir-ne a un breu recull fotogràfic.

 
     

FESTES DE SANT ANTONI 2014

   
 

VILAFRANCA CELEBRA SANT ANTONI AMB FOGUERONS, NOU DIMONI I BENEÏDES

Un any més, Sant Antoni tornà a ser motiu de festa per molts de vilafranquers i vilafranqueres. Les festes s'encetaren el dissabte 11 de gener amb el ja tradicional fogueró dels Quintos, amb torrada, gloses i ximbobada. El dijous 16, nit de la revetlla, l'encesa del fogueró de la Plaça Major, reprès de nou per l'Ajuntament i, en especial, la presentació del nou Dimoni de Sant Antoni de Vilafranca, acapararen el protagonisme de la nit. Aquest nou Dimoni és obra de l'artista carrioner Jaume Blai. No hi faltà la torrada oberta per a tothom, amb els productes propis càrnics típics d'aquesta festa, vi i herbes, amb la presència de molta gent que va desafiar les inclemències meteorològiques del vespre. Així mateix, altres foguerons a altres indrets del poble també compartiren espai la nit de la revetlla.
I el divendres 17 de gener, dia de Sant Antoni, tradicionals beneïdes.
Un altre any, varen ser molts els que sortiren al carrer per participar-hi. Com és costum, la benedicció dels animals va tenir lloc davant la Capella de Ca Ses Monges. Hi participaren carrosses, carros, molts de cavalls, carruatges i diverses comparses, evocant estampes de la vida del sant i de foravila, i amb una forta presència de dimonis i dimonions. El nou Dimoni de Sant Antoni de Vilafranca també tornar a fer acte de presència i hi va posar notes d'humor i bauxa.
A més, tota una llarga cua de gent hi acudí a beneir els seus animals, entre els quals els cans, una vegada més, en foren els més nombrosos. L'Ajuntament de Vilafranca, de mans del batle Montserrat Rosselló i altres regidors del consistori vilafranquer, varen lliurar un senalló amb diferents obsequis per als participants.
La festa acabà el tradicional refresc per a tothom del dia de Sant Antoni, amb la felicitació per a tots i amb desitjos de retrobar-se el mateix dia l'any que vé.

El nou Dimoni de Sant Antoni, flanquejat pel batle Montserrat Rosselló i pel creador de la careta, l'artista carrioner Jaume Blai.

 
     

FESTES DE NADAL, CAP D'ANY I REIS

 

   
 

FESTES DE NADAL, CAP D'ANY I REIS

Com diu el refrany, festes passades, coques menjades. Així és. Amb concerts de nadales del CP Es Cremat i de l'Escola de Música, la Sibil-la en les matines de la Nit de Nadal - interpretada per Marina Domínguez - i les campanades de Cap d'Any a l'Església amb cava, música i raïm per a tothom, els vilafranqueres i vilafranqueres passaren les Festes de Nadal a l'espera de què la Cavalcada dels Reis d'Orient en posàs el punt i final. També va haver-hi festa a la carpa municipal organitzada pels quintos/es del 93 i oferta teatral per adults en el Teatre Municipal, amb la revisió d'un clàssic d'aquestes dates, Herodes Rei, amb notable èxit de públic.

També l'Escoleta Municipal Cucarells va realitzar la seva festa de Nadal, amb nadales i sorpreses per a tothom.

Pel que fa als Reis, Com cada any, Ses Majestats d'Orient arribaren puntuals a la seva cita amb les nines i nins de Vilafranca, carregats de presents i amb molta d'il-lusió per regalar. La Cavalcada Reial estava formada per diverses carrosses, el missatger reial ,els tres patges i tot un seguici reial d'ajudants amb cavalls i carruatges. Els nins i nines esperaren amb paciència l'arribada dels Reis, que, deprés d'adorar el Nin Jesús, procediren a repartir-los els regals.

Salut i feliç any 2014 !

 
     

FESTES DE SANTA BÀRBARA 2013

 

   
 

FESTES DE SANTA BÀRBARA 2013

Passaren les Festes de Santa Bàrbara amb un notable èxit de participació a quasi bé totes les activitats programades del 29 de novembre al 15 de desembre. L'acte inaugural de les Festes d'enguany fou el concert de la Banda Infantil i Juvenil de l'Escola de Música Municipal d'Artà.

Activitats culturals, lúdiques i esportives i altres de caràcter més tradicional i propi d'aquestes dates i que any rere any mantenen el caliu de la festa -com ara la camillada del dia 7 de desembre- conformaren un programa complet d' activitats al voltant del dia central d'aquestes Festes, el 4 de desembre, Dia de Santa Bàrbara, com és la ja tradicional visita dels xeremiers a les cases d'aquelles que celebraven l'onomàstica de la patrona del poble, així com la Tronada realitzada per la Vilatukada, l'elaboració dels bunyols per part de nombroses voluntàries, la Missa amb el ball de l'oferta d'Aires Vilafranquins, el ball dels Cavallets i la bunyolada regada amb mistela a la Plaça Major.


En resum, les Festes de Santa Bàrbara varen fer que Vilafranca fos un escenari continu d'intensa activitat cultural i participativa.

Conferències de temàtiques diverses, concerts diversos, espectacle infantil amb titelles, tallers, activitats esportives, exposicions i l'edició número set del Certamen de Cançó , completaren el programa. En aquest punt cal dir que les guanyadors d'aquesta setena edició del Certamen varen ser el grup Islanders.


CLICANT AQUÍ accedireu a un breu recull fotogràfic de les Festes de Santa Bàrbara d'enguany.

Per Santa Bàrbara, bunyols amb mistela.

 
     

 

SERVEIS SOCIALS

 

   
 

PROGRAMA DE MEMÒRIA I HABILITATS SOCIALS ADREÇAT ALS MAJORS DE 60 ANYS

Organitzat pels Serveis Socials de la Mancomunitat del Pla amb col-laboració amb l'Ajuntament de Vilafranca i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials del Departament de Benestar Social del Consell de Mallorca.

Cada dimarts, de les 9:15 a les 10:15 h a la Rectoria Vella.

SESSIONS JA EN DECURS.

Més informació als Serveis Socials de l'Ajuntament de Vilafranca (dimarts demati) o al telèfon 871 98 61 42

 
     

 

ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA I DANSA

 

   
 

ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA I DANSA

CURS JA INICIAT.


Més informació :
De dilluns a divendres de 8:00h a 14:30h i dimarts de 16:00 a 18:30h (1r pis), als serveis administratius de FITA 2020, situats a l'Ajuntament de Vilafranca, Plaça Major, 1, telèfon 971 83 21 07 (ext. 3)

 
     

CEPA MANCOMUNITAT DES PLA

   
 

Centre d'Educació de Persones Adultes

GOVERN DE LES ILLES BALEARS - Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats

CEPA MANCOMUNITAT DES PLA ( curs 2013-2014)

c/ Escorxador, 2, Vilafranca, tel. 971832144

www.mallorcaweb.net/cepadespla

 
     

MEDI AMBIENT

 

   
 

TARGETA D'ACCÉS AL PUNT VERD DE VILAFRANCA

Ja està actiu l'accés automàtic i personalitzat amb targeta al PUNT VERD DE VILAFRANCA. Cal que demaneu la targeta a l'Ajuntament de Vilafranca presentant personalment a les oficines municipals la sol-licitud emplenada i signada.

Més informació al 971832107.

Full de sol-licitud (format pdf per imprimir i emplanau-lo).

 
     

 

PATRIMONI

 

   
 

CATÀLEG DIGITAL DEL PATRIMONI DE VILAFRANCA

Aquest enllaç és del Catàleg d'Edificis i Elements Arquitectònics aprovat inicialment en el plenari de dia 8 d'Abril de 2008. El període d'el·legacions i consultes serà d'un mes, comptador des del dia de la seva poblicació al BOIB.

Si voleu més informació, vos podeu adreçar a les oficines muncipals, telèfon 971 832107.

 
     

METEOVILAFRANCA

   
 

EL TEMPS A VILAFRANCA

Ja podeu consultar diverses dades meteorològiques de Vilafranca referents a temperatura, pluja, humitat, força del vent, entre altres, amb actualitzacions cada quinze minuts. Podeu accedir-hi a través de l'enllaç a la part dreta de la capçalera o clicant al títol de la notícia.

 
     

CULTURA

   
 

ITINERARI CULTURAL PER VILAFRANCA

Des d'aquí podeu accedir a un itinerari cultural per Vilafranca, realitzat per l'historiador i tècnic en Patrimoni, el Sr. Gaspar Valero.